Melbourne & Tasmanie (23 Augustus tot 5 September)
Lieve Hollanders, Dutchies, Friezen, Limbo's, Tukkers en Groningers,
Natuurlijk weten jullie bijna allemaal al dat ik alweer terug in Nederland ben. Voor de oplettende lezer was het opgevallen dat jullie zeker nog 2 weken van mijn reis down under gemist hebben. Vandaar dat ik jullie dit laatste Aussie avontuur nog even wil laten lezen. Zoals je op de foto's kunt zien ben ik na Sydney nog een aantal toffe dingen gaan ondernemen. Naast mijn trip naar Tasmanie (eiland van Australië) heb ik mijn laatste 2 weken in Zuid Australië doorgebracht. Mijn aankomst in Melbourne was top, hoewel ik landde op een vliegveld ter grootte van vliegveld Eelde, kwam Peter mij met de bus ophalen. Omdat we elkaar een tijd niet gezien hadden was dit ontvangst voor mij echt geweldig en fijn om weer bij elkaar te zijn! De omgeving van Melbourne is enorm verschillend in vergelijking tot de rest van Australië. Mijn eerste indruk was: 'dit lijkt wel heel erg veel op de Friese weilanden! Gelukkig vertelde Peter mi j dat dit landschap snel zou veranderen wanneer je naar de zuid kust afzakt. Aangekomen in dé stad Melbourne hebben we relaxt de stad verkent en aangezien Peter al 2 maanden in Melbourne woont was hij een handige gids!
Persoonlijk vind ik Melbourne een enorm indrukwekkende stad, voornamelijk de architectuur is erg fascinerend en zeer divers. De overheidsgebouwen zijn vaak open voor het publiek en dus heb je de mogelijkheid om gratis een kijkje te nemen in het parlementsgebouw, de State Libary of verschillende musea. Ook deze stad heeft een (smerige) Yarra River die al kronkelend door de stad de bergen in gaat. Vanwege de winterperiode is alles natuurlijk wat minder kleurrijk maar ondanks dat is de gigantische Botanic Garden super mooi en vind je de meest aparte planten en bomen. Het Olympisch park waar de spelen in 1956 gehouden zijn is wel mooi maar minder indrukwekkend dan het Olympisch park in Sydney. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in sport wilde ik graag het Olympisch museum bezoeken waar je een fantastische tentoonstelling over alle Olympische sporten kan bewonderen. Het splinternieuwe museum is gevestigd in het MCG stadion (Melbourne Cricket Ground) en is erg goed ingericht. Super leerzaam om interactief de verschillende sporten te leren kennen en de geschiedenis achter b.v. Cricket te leren. Het meest bijzondere was de collectie Olympische fakkels. Alle Olympische fakkels stonden daar en er was ook al plaats gemaakt voor de fakkel van Beijing!
Naast alle sportieve bezienswaardigheden heeft Melbourne ook een mooie nieuwe haven 'the Docklands' waar de laatste 10 jaar veel gebouwd is en prachtige appartementen te koop zijn. In mijn beleving stelde ik Melbourne altijd voor als een haven stad waar je vanuit de stad vrijwel direct naar het strand kon gaan. Helaas was deze gedachte een beetje verkeerd, Melbourne heeft een mooi strand (st. Kilda) maar ligt niet bij het centrum van Melbourne. Voor Peter is het een lange trip om naar het strand te gaan omdat de Universiteit waar hij zijn minor (1 semester) volgt buiten de stad ligt en het zeker 1 uur kost om per tram het centrum te bereiken. Ondanks de afstand naar de stad was het voor mij natuurlijk een ideale plek om te logeren en super gezellig om samen in Australië te zijn.
Omdat Peter door de week gewoon college moest volgen aan de La Trobe University besloot ik 5 dagen naar Tasmanie te gaan. Ik kocht een dag voor ik vloog mijn retour ticket en binnen 2 uur landde ik op het eiland Tasmanie ten zuiden van Melbourne. Omdat ik maar een paar dagen de tijd had ben ik een hostel in Hobart gaan zoeken . Omdat Hobart een redelijk centrale plek was kon ik van daaruit leuke trips ondernemen. Zo ben ik een volledige dag met een groep naar Port Arthur gereisd waar we het oude gevangenis terrein bekeken hebben, een boot tocht gemaakt hebben en indrukwekkende watervallen en rotspartijen hebben gespot! Een plaatje uit de Lonely planet sprak mij zo ontzettend aan en was de aanleiding om naar Tasmanie te reizen: een gigantische rotspilaar wat dé place to be is voor klimmers. Puur omdat die foto mij zo interesseerde ben ik opzoek gegaan naar de zogenoemde Totempole én natuurlijk vond ik hem! Heel ver in de verte was hij zichtbaar, helaas was hij alleen goed te zien vanaf het water maar de trip die je daarvoor moest maken was voor mij onbetaalbaar dus nam ik genoegen met deze verre afstand. Een van de andere dagen in Hobart besloot ik s'ochtends de Mount Wellington te beklimmen. Deze besneeuwde berg was zeker een uitdaging en aangezien ik wel toe was aan wat lichamelijke activiteit begon ik aan de klim naar de sneeuw! Omdat ik alleen liep heb ik me aan en afgemeld bij een restaurantje onder aan de berg, puur veiligheid... De tocht omhoog duurde ongeveer 2 uur en de paden waren zeer verschillend: rotsen, zand, trappen, modder en uiteindelijk....SNEEUW! Eenmaal bijna boven zat ik met mijn hoofd in de wolken met een prachtig uitzicht over Hobart en sneeuw onder mijn voeten. Ik ben doorgelopen totdat het te glad werd en de sneeuw bijna tot aan mijn knieën kwam. Mijn laatste dag in Hobart heb ik het stadje verkend en het maritiem museum bezocht waarna ik weer t vliegtuig in stapte terug naar Peter.
'Hit the road Jack' - huur een camper mét tomtom, stop 2 surfplanken achterin en rijden maar! Samen met 'zieke' Peter heb ik een camper gehuurd en zijn we samen 4 dagen gaan toeren langs de zuidwest kust van Australië: The Great Ocean Road!! Wat een fantastische trip: ondanks het lange wachten op de ANWB omdat onze splinternieuwe camper met maar 80km op de teller nog niet zo'n krachtige accu had was dit echt een super manier om te reizen en de omgeving te zien! In de 4 dagen hebben we lekker gesurft in het ijskoude zuidpool water en zijn we op elk plekje gestopt waar we wat leuks tegen kwamen. Ideaal om met een camper te reizen én soms zelfs gratis op een parkeer terrein te overnachten met het mooiste uitzicht over de oceaan! Hoewel Peter een beetje ziek was hebben we super genoten van deze trip, de toffe watervallen, het regenwoud, de mooie vuurtoren en natuurlijk the twelve apostles & de helikopter vlucht!!! Dat the twelve apostles indrukwekkend waren wist iedereen natuurlijk al maar dat heli vliegen zó vet is wisten wij zelfs niet! Zoals je op de pica's kunt zien was het een klein wit helikoptertje waarmee we langs de kust vlogen en the twelve apostles van de andere kant konden zien - awesome!! Natuurlijk was ik al heel erg tevreden met mijn hele reis maar deze laatste trip had ik echt niet willen missen!
Terug van de super trip heb ik nog een paar dagen lekker in Melbourne vermaakt: IMAX 3d film gezien, een college op La Trobe bijgewoond en natuurlijk souvenirs gekocht. Het afscheid van Peter was moeilijk maar het is goed om dit wereldje te kennen en ik weet zeker dat hij het komende jaar en zomer daar een fantastische tijd tegemoet gaat! Mijn terugvlucht via Hongkong was lang maar leuk om nog even 9 uurtjes de stad te zien. Aangekomen op schiphol een warm en lief ontvangst en dan weer terug in het bekende wereldje....
Nu ik weer terug ben in Nederland besef ik hoe bevoorrecht ik ben dat ik dit alles mag mee maken. Ik wil jullie erg dankbaar voor jullie interesse in mijn reizen en ik vond het erg lief en leuk om berichtjes te ontvangen en reacties te lezen. Ik besef dat hoever je ook weg bent vrienden en familie zó belangrijk voor mij zijn en blijven! Ik hoop jullie daarom binnenkort ook allemaal weer te zien voordat ik weer met nieuwe reis plannen kom. Op dit moment is het reis avontuur wel een beetje voorbij maar met mijn stage voor de boeg kan ik nog alle kanten uit dus: be ware!!
Heel veel knuffels en liefs voor JOU!
Ps. Voor diegene die altijd zegt te willen reizen:
'Go for it and enjoy the world, it is smaller than you think!'
Linde
Jeetje Linde wat heb jij super veel meegemaakt!! Echt leuk! En het lijkt alsof het super snel voorbij gegaan is, besef ook nu pas dat je alweer terug bent (en dat ik voorheen helemaal niets gekrabbeld heb, dus dan nu nog maar...). Wij reizen morgen naar Rome...
Zie je snel!!
Liefs Judith
Hey Linde! Heb genoten van je verhalen enl euk om nog eventjes dit verhaaltje gelezen te hebben...stoer nichtje heb ik toch die in haar eentje zo'n sneeuwberg gaat beklimmen!! Maar nu je weer in NL bent neem ik aan dat je ook op de familiereunie komt dit weekend...!! Dus tot morgenochtend bij het ontbijt!
liefs chris