Indonesie!

Het is 8 juli 2010, Familie Jelsma vertrekt naar Dusseldorf voor een 18 uur durende vlucht via Amsterdam, Singapore naar Denpasar (Bali). Samen met mijn broertje (15) en zusje (20) en onze ouders reizen we ruim 3 weken door Bali, Gili en Lombok.

Bali,

Natuurlijk staat Bali bekend om haar prachtige stranden en goede surf locaties waar zowel backpackers als andere toeristen hun eerste surflessen van de plaatselijke bevolking krijgen. Gedurende de eerste week op Bali krijgen we les van twee Balinese surfdudes die ons de do’s en don’t van het surfen bijbrengen. Ik heb genoten van het geweld waarmee de gigantisch hoge golfen bij Kuta het strand op rollen. Gelukkig braken de golfen iets verder van de plek waar wij ‘rippen’... Ondanks de sterke stroming bleek het surfen echt een groot succes! Na een aantal surf sessies en diverse surf spots maakten we met gemak de forehand en backhand turn! :-) Florin en ik besloten beide een surfboard (7.4) aan te schaffen. Na goed advies en pittig onderhandelen werden de boards met ons eigen design gemaakt!

De eerste week op Bali verbleven we in Ganggu, een klein dorpje waar toerisme in de kinderschoenen staat. Ons huisje is prachtig met veel bewerkt hout, grote tuin en zelfs een zwembad. We bleken de enige gasten en kregen veel aandacht van de bewakers, medewerkers, katten en honden. De gastvrijheid van de Balinezen is uitzonderlijk te noemen. Ondanks dat men vaak geen Engels spreekt maakt men zich met handen en voeten verstaanbaar. Een Indonesisch woordenboek kwam ons dus goed van pas!

Het kunstzinnige plaatsje Obud was een grote toeristische attractie. Bezoekjes aan de zilverfabriek waar je het werk van de handen arbeiders op 20cm kon bekijken drukken je met je neus op de feiten, hard eentonig werk voor een minimum loon blijkt hier normaal. Ook bezochten we de houtsnij factory, batik store en natuurlijk de rijstvelden (sawa’s). Na deze toeristische ervaring besloten we (uitgezonderd van het Hard Rock cafe) liever de minder toeristische dingen op te zoeken.

Opvallend in Bali is de religie. Drie keer per dag brengen de Hindoes kleine offers naar plekken waar gewerkt, gegeten, of geslapen wordt. Het gehele ritueel is inspirerend en erg mooi om te zien. Lombok daarentegen zal de Islam de boventoon voeren, hopen dat het ‘gezang’ met niet om 5 AM wakker maakt..

Wat betreft het rijden: de Balinezen rijden over het algemeen Links, maar ook rechts of tegendraads rijden komt veel voor! Links en rechts inhalen is toegestaan. De enige gouden regel die wordt gehanteerd luidt als volgt: reageer tijdig op wat er voor je gebeurd! Bumper kleven, met 4 personen op 1 scooter rijden en halverwege de weg stilstaan gebeurd continue!We zullen onze scooter skills in Lombok testen.

Na Bali reizen we door naar de Gilli eilanden en Lombok om de laatste 3 dagen weer te eindigen op Bali. Op 31 juli zijn we weer terug in het hoge noorden.

Groetjes, Linde

Sandra

Top! Ik ben benieuwd naar jullie boards! Ik krijg wel helemaal weer de Azië-kriebels en herinneringen als ik je verhaal zo lees. Geniet er van!!

Hobina

Lieve Lin!
Wat een leuke en bijzondere ervaringen weer.
Geniet er van meis.
xx